woensdag 9 mei 2012

Bordspellen (1)


Eén van mijn toch best wel vele passies wordt gevormd door ‘abstract strategy board games’. Zulke spellen worden gekenmerkt door het feit dat er geen verborgen informatie een rol in speelt (zoals bijv. wel bij Stratego) en dat er geen ‘random’ zaken zijn die het spel beïnvloeden (zoals bijv. dobbelstenen).
Enkele bekende voorbeelden zijn: dammen, schaken, go, hex, molenspel, othello, mancala, boter-kaas-en-eieren en halma.

Molenspel
Een deelverzameling van de abstract strategy board games wordt gevormd door de spellen waarin de stukken allemaal gelijke ‘waarde’ hebben en het bord een vaste vorm heeft. Schaken valt dan dus bijvoorbeeld af. Dan blijven de spellen over die mijns inziens het meest basic zijn: een bord (met vierkanten of zeshoeken) en twee kleuren stukken. Én natuurlijk de regels van het spel. Het doel is natuurlijk: winnen. De regels geven de beperkingen waarbinnen het doel bereikt moet worden.

Wat mij fascineert is dat iets met zulke ‘basic’ ingrediënten de mens zoveel (spel)plezier kunnen geven. Dat is toch fantastisch? Maar wat mij ook fascineert is dat mensen in staat zijn geweest zulke spellen te bedenken.

João Pedro Neto
En, je voelt het al aankomen, er is een man, een Portugees, genaamd João Pedro Neto, die AL zulke spellen heeft geïnventariseerd en voor iedereen toegankelijk heeft gemaakt.
Kijk maar eens op: http://www.di.fc.ul.pt/~jpn/gv/soldiers.htm Een verzameling van maar liefst 273 spellen!








De allerkleinste van deze spellen,  Toads & Frogs (Padden & Kikkers) wil ik je niet onthouden. Het wordt gespeeld op een speelbord van 1 bij 9 (of zelfs maar 7) vierkantjes.
Dit is de uitgangspositie:
Spelregels:
De speler die aan de beurt is moet één van deze twee zetten doen:
-         een steen één veld vooruit plaatsen (rood naar links, blauw naar rechts)
-         met een steen over een vijandelijke steen springen en direct daarachter landen.
De speler die het laatst een zet kan doen is winnaar.

Abstract strategy games en wiskunde hebben veel raakvlakken. De zogeheten ‘speltheorie’ is zelfs een heuse tak van wiskunde. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Speltheorie
Over elk abstract strategy game is dan ook wel ergens op internet een wiskundige verhandeling te vinden, zelfs over dat hele simpele spelletje Toads & Frogs. Kijk maar: http://library.msri.org/books/Book29/files/erictoads.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten