vrijdag 30 maart 2012

De aantrekkelijkheid van chaos


Waarom trekt chaos mij aan? Ik vrees omdat ik geneigd ben chaos te ontkennen… Want als ik chaos zie (en ik doe niet anders), zoek ik direct naar strakke formules die ‘ergens’ die chaos veroorzaken. Wat natuurlijk een paradox is.
Ik verlang naar orde, rust, vrede en liefde, kortom naar God. Maar ik zie slechts chaos. Daarachter vermoed ik een God die zelfs de chaos in Z’n hand heeft. Die God vertrouw ik. Alleen Hij kan orde, rust, vrede en liefde brengen. De Jongste Dag = einde van de chaos.

Dat verklaart ook mijn fascinatie voor twee wiskundige symbolen, ∞ (oneindig) en lim (limiet). Er zit iets van God en van de mens in…

donderdag 29 maart 2012

Mijn luisterhouding bij preken


Larry Crabb
Hoe je een preek ervaart wordt heel erg bepaald door hoe je zelf bent gevormd, wat je hebt geleerd en wat je hebt meegemaakt. Dat kan dus in de loop van een leven veranderen, meer of minder drastisch. Met name het lezen van een aantal boeken van Larry Crabb veroorzaakte bij mij de meest drastische verandering. Sindsdien luister ik op deze manier naar elke preek die ik hoor:
  • wordt geloven in deze preek vooral beschreven in termen van ‘dingen al of niet doen’ of in termen van ‘waar gaat mijn hart naar uit’?
  • wordt in deze preek duidelijk gemaakt dat, wát we ook aan goede werken doen, het in de ogen van God een onooglijk klein beginnetje is van wat Hij werkelijk zou willen zien?
  • wordt in deze preek voldoende duidelijk gemaakt dat ik volslagen zondig ben, van nature egocentrisch ben en diep van binnen hevig teleurgesteld ben?
  • komt in deze preek naar voren dat vergeving een centraal thema is in onze relatie tot God én in onze relatie tot elkaar?
  • wordt in deze preek benadrukt dat onze zondige aard en onze zonden vooral onze directe naaste treffen (huwelijkspartner, gezin, familie, etc.)?
  • wordt in deze preek aangedrongen op ‘goed leven’ óf op een intensere relatie met God en de naaste?
  • wordt in deze preek Evangelie verkondigd, dat is: Christus maakte het weer goed tussen mij en God; Hij deed dat uit onuitsprekelijke liefde; ik mag nu delen in die liefde en die liefde uitdelen, in dit leven al maar in het komende eeuwige leven oneindig veel meer.
Ik mis nog steeds veel in GKV-preken…

Klik hier voor meer info over Larry Crabb.
Klik hier voor boeken van Larry Crabb.
Klik hier voor de website van Larry Crabb en NewWay Ministries

woensdag 28 maart 2012

ND-expositie: eigen werk


De gangen en kantine van het ND-gebouw worden bijna doorlopend opgesierd met de werken van een of andere kunstenaar. Lezers kunnen gratis deze exposities bezoeken. De Kunstcommissie heeft nu de werknemers ingeschakeld. Zij mogen hun ‘kunstwerken’ binnenkort tonen. Ik ga meedoen. Met m’n fractal art. Hier vast een voorproefje:


Klik hier of hier als je geen idee hebt wat fractals zijn.
Klik hier voor meer info over fractal art.
Klik hier voor een mooie fractalverzameling.

maandag 26 maart 2012

Studenten over Schilder


Prof. dr. Klaas Schilder. In Wie is die man? Schrijven theologiestudenten over hem (zie ND 24-03-2012). Best wel positief. Eindelijk weer es. Zij lezen net als ik in 1980, toen ik 18 was, geheel onbevangen hun eerste Schilder-boeken. Ik weet nog dat ik na het in één ruk uitlezen van Christus en cultuur een paar dagen in een soort euforie verkeerde. En tijdens het lezen schoot ik zo nu en dan in de lach van het intense genot wat ik ervoer door zijn intelligente gedachten en de verwoordingen daarvan. En daarna smulde ik van z’n preken en z’n kerkbladartikelen. Niks geen ‘ware-kerk-gedachte’ of ‘exclusivisme’ of ‘verbondsautomatisme’. Daar zijn sommige van z’n volgelingen debet aan. Door overal waar Schilder ‘kerk’ schreef ‘GKV’ in te vullen. Schilder staat voor mij vooral voor: ruimte zoeken, wég van traditionalisme en terug naar God. Oftewel: reformatie. O ja, Schilder staat voor mij ook voor: mooi schrijven.

Schilder-boeken hoef je niet meer te kopen: klik hier voor bijna al z’n werken.
Klik hier als je geen idee hebt over wie ik het hierboven heb.

De Uitgelezen Pocket

Zo heet mijn internetboekwinkel. Leuke woordspeling hè? In 2006 mee begonnen. De kunst een beetje afgekeken van Daan van der Kaaden, die met name kinderboeken en pockets verkoopt. Ik leg me vooral toe op pockets. Die zijn lekker economisch op te bergen als je niet al te veel ruimte hebt. En wat ik toen nog niet wist: pockets zijn zooo leuk. Zijn bijna allemaal verschenen in reeksen. Bekendste: de Zwarte Beertjes-pockets. Maar er zijn ooit in totaal wel zo'n 250 reeksen verschenen! Ik ken ze allemaal inmiddels. Verder heb ik ook veel 'gewone' boeken. Veel theologie: ze weten je al gauw te vinden, al die gemeenteleden, kennissen, collega's en vrienden. Grasduin er maar eens in. Wie weet is er iets van je gading bij.

Klik hier voor mijn boekenaanbod.


zaterdag 24 maart 2012

Hemel, hel en Mohammed Merah


Herman Veenhof (ND 23-03-2012) vindt de dood van Mohammed Merah, de massamoordenaar van Toulouse, ‘betreurenswaardig’: hij ontloopt een proces en veroordeling.
Is dat zo?
Het woord ‘ontlopen’ suggereert zelfs dat hij nu, op dit moment, beter af is.
Lijkt mij niet. Als hij is wat van hem bekend is, een extremistische islamitische terrorist, dan ondergaat hij momenteel een straf die vele malen zwaarder is dan waartoe hij ooit op aarde veroordeeld kon worden.
Daarnaast is het doel van een mens op aarde niet om doodgeschoten te worden. Het is dus altijd verschrikkelijk als een mens, een prachtig schepsel van God, doodgaat op zo’n onnatuurlijke wijze. In dit geval eens temeer omdat hij nu geen kans meer heeft zich te bekeren tot zijn Schepper.

donderdag 22 maart 2012

Aslander - Christelijk Boekenweekgeschenk 2012


Ik pijnig mijn hersens over de vraag waarom Aslander, het christelijke boekenweekgeschenk 2012, mij zo boeit.
Is het het christelijke? Is het het mooie Ameland? Is het de opgevoerde spanning? Is het de mysterieuze mooie Mila? Is het omdat het de eerste (?) christelijke detective is? Is het omdat Lammert Aslander mij intrigeert? Is het de verwevenheid met de echte geschiedenis van Ameland?
’t Is van alles een beetje….
Ik heb ook kritiek, hoor. Wat Bulent allemaal op internet vindt is niet realistisch. En waarom vraagt niet direct iedereen “Wie is nu vermoord?” als blijkt dat er een tweede moord heeft plaatsgevonden? Maar dat zijn slechts details.
Ik kijk uit naar deel 2 in de serie Aslander.

N.a.v.: Berg, Rien van den, Aslander, Vuurbaak, Barneveld 2012, 128 p., paperback, €4,95

Klik hier voor de Aslander-blog.
Klik hier voor een Radio 1-reportage over Hidde Kat (en Aslander).
Boekenweek al voorbij? Klik hier om Aslander te bestellen.

woensdag 21 maart 2012

Jip en Janneke in het paradijs


Janneke is in de tuin. Janneke is blij. Ze ziet de appels aan de appelboom. Hm, lekker, denkt Janneke. O nee, ik mag er niet van eten. Dat heeft Pappa gezegd. Maar ze lijken zo lekker, die appels. O, kijk, een rups op een appel eet van de appel. Het lijkt wel of hij zegt: Hm. Lekker! Eet maar op, Janneke! En stoute Janneke pakt een appel en neemt er een hap van.
Jip kruipt door de heg. Hij is ook blij. Wat eet je? Een appel. Dat mag toch niet van je Vader? Jawel hoor, je wordt er slim van. Dat zegt die rups. Dat weet Pappa denk ik niet. En Jip neemt ook een hap. Hij kijkt naar Janneke. Wat ben jij eigenlijk raar, zegt hij. Met dat stomme rokje. En jij ook met die stomme sprietharen, zegt Janneke.
Maar dan komt Pappa de tuin in. Waar zijn jullie?, roept Hij. Maar Jip en Janneke hebben zich gauw verstopt. Ze schamen zich. Voor Pappa en voor elkaar. Hebben jullie soms een appel van de boom gegeten? vraagt Pappa aan Jip. Nee, zegt Jip, Janneke gaf mij er eentje. Je hebt zeker naar de rups geluisterd, zegt Pappa. Pappa is niet boos op Jip en Janneke maar op de rups. Stoute rups! zegt Hij. Voor straf mag jij nooit een vlinder worden. En tegen Jip en Janneke zegt Hij: En jullie zullen vader-en-moedertje-spelen nooit meer echt leuk vinden. En nu de tuin uit! Ga maar ergens anders spelen. Janneke kijkt naar haar rokje. En Jip strijkt zijn sprietharen plat. Ze rennen de tuin uit. Ze zijn niet meer blij maar bang…

dinsdag 20 maart 2012

Er gaat een man door Kanaän


Koop het boekje Er gaat een man door Kanaän. Acht prachtige preken/bijbeloverdenkingen. Acht bijpassende liederen (melodie: Peter Sneep) met fantastische teksten van Hans Werkman. Bij elk hoofdstuk ook nog eens vragen/gesprekspunten. Ideaal om uit preek te lezen of om te behandelen op de bijbelstudieclub. Kopen!
Bestel het boekje hier.
Beluister hier Hans Werkman over het boekje.

maandag 19 maart 2012

Mijn pijn of zijn zonde?


Waar moet ik mij meer zorgen over maken als iemand mij kwetst: dat ik gekwetst ben (mijn pijn) of dat hij mij kwetst (zijn zonde)?

zondag 18 maart 2012

In vijf minuten

Wow! In vijf minuten m'n eerste eigen blog gemaakt. Spannend! Want nu moet ik 'em regelmatig vullen met zinnige dingen. En hopen dat anderen dat lezen. Kennelijk ben ik van mening dat ik wat te vertellen heb aan anderen. Hoewel... 't is sowieso een uitlaatklep voor mijzelf. 'Schrijf het eens op voor jezelf', zei ooit een predikant tegen me toen hij merkte hoe vol m'n kop zat.
Hoe dan ook, ik ben in ieder geval van plan hier zo nu en dan wat van m'n gedachten te droppen. Die kunnen overal over gaan. En behalve van 'mooie' woorden houd ik ook van mooie beelden. Ook die wil ik graag met je delen. Veel plezier!